четвъртък, 26 февруари 2009 г.

Красивите хора имат по-голям шанс да се сдобият с момиче


Автор на снимката: Janchev Източник: http://4coolpics.com

Красивите хора имат по-голям шанс да се сдобият с момиченце, отколкото с момченце. Това става ясно от резултатите на изследване, проведено от екип британски учени, съобщава The Times.

Според заключенията на изследователите, при родителите с привлекателна външност, съществува 26% по-голяма вероятност първото им дете да бъде дъщеря, а не син. Наложилата се естествена тенденция довела до това, че жените на планетата със всяко следващо поколение стават по-красиви от мъжете.

Доказателство за силите на еволюцията е най-красивата двойка на Холивуд, Брад Пит и Анджелина Джоли, чието първо дете е дъщеричката Шайло Нувел, както и друга звездна двойка – Рийз Уидърспуун и Райън Филип, чието първо дете също е момиченце – Ава (6).

Наблюдаваният феномен е резултат от различните “еволюционни стратегии” за оцеляване и продължаване на рода, избрани от двата пола, посочват учените- автори на изследването от Лондонския институт по икономика (London School of Economics). Докато репродуктивния успех на индивида от мъжки пол зависи до голяма степен от статуса на бащата – синовете от семейства с висок обществен статус наследяват положението на главата на фамилията и на свой ред могат да защитят в по-голяма степен потомството си ида инвестират повече в него, то репродуктивния успех на дъщерите зависи най-вече от младостта и красотата.

“Успяхме да докажем 2 неща – че при красиви двойки се зачеват и раждат повече момичета, отколкото при тези с непривлекателна външност, тъй като физическата привлекателност се предава по наследство и носи повече полза на момичетата, отколкото на момчетата. Освен това доказахме, че жените като среден показател са по-привлекателни от мъжете, тъй като в хода на еволюционната история леката тенденция красивите родители да имат повече момичета е довела до натрупване и момичетата стават все по-красиви от момчетата”, посочва ръководителят на изследването, д-р Сатоши Каназава (Dr Satoshi Kanazawa).

За задълбочаването на тенденцията спомага фактът, че межете предпочитат по-млади и по-привлекателни физически жени, като потенциалния обществен статус и благосъстоянието на партньорката са от много по-малко значение за представителите на “силния пол”.

В изследването, публикувано в специализираното издание Journal of Theoretical Biology, била анализирана информацията за над 20 000 американци. Учените съставили рейтинг на привлекателността им, отчитайки теглото, ръста и външно видимата им възраст, т. е. всички фактори по които може да се съди за базовите нива на привлекателността без да се отчита субективната гледна точка. В анализа били включени само първородните деца на въпросните двойки.

Д-р Марк Томас (Dr Mark Thomas), преподавател от Биологическия факултет на University College в Лондон, посочва, че резултатите получени от изследователите от Института по икономика отговарят на тенденцията, очертана от изследванията на сексуалната революция. Според него, феноменът е свързан и с естествената полова безразборност (промискуитет) при мъжете. “Жените са способни на възпроизводство само определен брой пъти, докато теоретичния предел за мъжете са всички жени на планетата, умножено по репродуктивните възможности на всяка една от тях”, пояснява д-р Томас.

Автор на статията: Николай Атанасов Източник: bgfactor.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар