събота, 21 февруари 2009 г.

Две минути с Николо Паганини


Роден: 27 октомври 1782 - Генуа, Италия
Починал: 27 май 1840 - Ница, Франция


Николо Паганини (на италиански: Niccolo Paganini) е италиански композитор, един от най-известните цигулари на своето време. Смятан от мнозина за първия виртуозен цигулар, Паганини притежава отлична интонация и прилага новаторски техники. Автор на сонати, капризи, шест концерта за цигулка, струнни квартети, акорди и други.

Николо Паганини е едно от шестте деца в семейството на докера Антонио Паганини и съпругата му Тереза Бочиардо. Според биографа Петър Лихтентал, Паганини получава уроци по свирене на мандолина от баща си, когато е на 5 години, на 7 години вече се учи да свири на цигулка, а преди да навърши 8 създава първите си композиции. Продължава обучението си при най-известните учители в родния си град Генуа като Джовани Сервето.

През 1790 композира първата си соната и за пръв път се представя пред публика. През 1795 заминава за Парма, за да продължи да учи, но преподавателите там считат, че няма на какво повече да бъде научен. Така той си налага собствен режим на подготовка като често свири по петнайсет часа на ден. През 1797 г. започва концертната си дейност, година след година тя е поредица от триумфи. От 1805 до 1808 е дворцов солист-цигулар в Лука, назначен от сестрата на Наполеон - Елиза Бачиочи. През 1809 година Паганини представя своята собствена музика и концертира из цяла Италия.

В началото на 1828 година Николо започва шест и половина годишно турне, което започва от Виена и завършва през септември 1834 в Париж. През периода от август 1828 до февруари 1831 той посещава 40 града в Германия, Чехия и Полша. Концертите във Виена, Париж и Лондон са приети с бурни овации, а турнето му през 1832 година в Англия и Шотландия го прави богат. Здравето му се влошава поради рак на ларинкса и говорните му функции отслабват. Умира в Ница на 27 май 1840 г.

От 1954 г. в Генуа се провежда Международен конкурс за цигулари, който носи неговото име.

Мисли на Паганини:
"Талантливия не обичат, а гения ненавиждат.“
„На способните завиждат, на талантливите вредят, а на гениалните отмъщават.“
„Трябва да чувстваш силно, за да чувстват и другите.“
Източник:http://bg.wikipedia.org
Мисли на Паганини:
"Талантливия не обичат, а гения ненавиждат.“
„На способните завиждат, на талантливите вредят, а на гениалните отмъщават.“
„Трябва да чувстваш силно, за да чувстват и другите.“

2 коментара: