петък, 20 февруари 2009 г.

Появата на блондинките - кога и как


Вероятно съвременните мъже предпочитат блондинките, но учени установиха, че именно пещерните хора са били най-силно привлечени от тях. Съгласно изследването при жителките на Северна Европа за пръв път в края на ледниковия период са се появили руси коси и сини очи, помогнали на жените да се справят със съперничките си в жестоката конкуренция за мъже.

Авторите на проучването твърдят, че светлите коси са се появили в региона във връзка с дефицита на храна преди 11-10 хиляди години. Дотогава хората са имали тъмни коси и очи, които доминират и до ден днешен в останалата част на света. Единственият източник на храна са били стадата мамути, бизони, елени, а техният лов е изисквал трудни и дълги експедиции, по време на които мъжете са умирали. Това е довело до диспропорция между оцелелите жени и мъже.

По-светлите коси, появили се като рядко срещана генетична мутации станали популярни, твърди изследване на Университета Сейнт Ендрю. “Цветът на очите и косите в Северна и Източна Европа се различава, техният произход в течение на кратък еволюционен период доказва отбор”, смята канадският антрополог Питер Фрост, добавяйки, че високата смъртност сред мъжете ловци “увеличава натискът към жените, резултат от което са необичайните цветове”.

Хипотезата на Фрост се потвърждава от генетичен анализ на северните европейци, проведен от три японски университета, които са доказали, че мутацията довела до появата на светлите коси е станала преди 11 хиляди години. Генът на цвета на косите в Европа има най-малко седем вариации. Появата на това разнообразие само в един регион на света дълго време е било загадка. Фрост я разглежда през призмата на търсенето на храна.

В Африка зависимостта от месо е била по-малка, жените са можели да събират плодове. В Европа напротив – доставянето на храната е била приоритет на мъжа-ловец. След ледниковия период е имало благоприятна среда за тревопасните животни, но не за растениевъдството. Затова жените са се занимавали предимно със строителство на жилища, а мъжете са ловували и умирали.

Усилването на конкуренцията за намалелия брой на мъжете е довело до промени в жените, развили най-привлекателните белези – русите коси и сините очи. Бъдещето на блондинките обаче е тежко. Предполага се, че те ще изчезнат след 200 години, а последната естествена блондинка ще се роди във Финландия през 2202 година.

Източник: actualno.com

2 коментара:

  1. Затова всеки да хваща по една, докато има!

    ОтговорИзтриване
  2. Колко жалко наистина. От една страна се радвам, че няма да съм жив тогава, ама от друга пък ме е яд, щото тогава ще има сександроиди- кеф ти руси, кеф ти каквито щеш....

    ОтговорИзтриване