сряда, 25 февруари 2009 г.

Паника - симптоми



Паниката (от гръцкото πανικός - неудържим страх) произлиза от древногръцкия бог Пан, който имал силата да плаши добитъка и хората от отворени и пусти места) е психологическо състояние на внезапен страх, предизвикан от реална или въображаема заплаха, който надделява над трезвата мисъл. Може да обхваща както само един човек, така и група. Обикновено е придружавана от неконтролируемо желание за бягство.

Симптоми на паниката:

1. Сърцебиене или ускорена сърдечна честота

2. Изпотяване

3. Треперене или потръпване

4. Усещания от недостиг на въздух или задушаване

5. Чувство на задушаване

6. Гръдна болка или дискомфорт

7. Гадене или коремни дистрес

8. Чувство на замаяност

9. Чувство на нереалност или обезличеност, лишаване от индивидуалност(чувство за откъснатост от себе си)

10. Страх от загуба на контрол или полудяване

11. Страх от смъртта

12. Студени или горещи вълни

Ако всичко това ви се случва потърсете помощ от специалист.
Ефикасни и задължителни помощни средства са промяна в хранителния режим, прием на подходящи хранителни добавки и спорт с цел укрепване на организма и свеждане до минимум на негативните влияния, които има стресът върху него. Физически здравият човек се справя много по-лесно със стреса на емоционално ниво.

Помощта и разбирането от близки и приятели е жизнено необходимо. В случай на разстройства, причинени от стрес и напрежение много по-полезно се явява общуването с психически и емоционално стабилни хора, отколкото с хора, имащи същия проблем. Общуването със сродни души в случая засилва чувството за безпомощност и невъзможност за освобождаване от собствения капан на самовнушения и нереални страхове

Няма коментари:

Публикуване на коментар