вторник, 24 февруари 2009 г.

Притегателната красота




Хората с привлекателна външност често привличат вниманието на околните. Понякога даже е трудно да откъснеш поглед от красавците и красавиците.

Американски учени от Държавния университет на Флорида са се опитали да обяснят този феномен, който те определят като магнетизъм на ниво визуално внимание.

Психолозите твърдят, че въпреки различните вкусове и предпочитания, външната красота привлича вниманието на мнозинството хора автоматично.

Редица психологически експерименти са показали, че ние обръщаме внимание на външната красота най-често в два случая: когато подсъзнателно се интересуваме от намирането на сексуален партньор или когато ревнуваме своя партньор – тогава всички привлекателни лица от собствения пол се превръщат в конкуренти.

Учените твърдят, че чрез процесите на биологично развитие, умствените способности на човека по естествен път са започнали да се ориентират към признаците на физическа привлекателност.

Това е необходимо, за да си намерим спътник в живота и да го пазим от потенциалните съперници.

В същото време психолозите смятат, че прекалено голямото внимание към външната красота може да навреди на чувството на собствено достойнство и да наруши хармонията на романтичните отношения.

Източник: actualno.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар