сряда, 25 февруари 2009 г.

Google има право да снима дома ви


Съд в Пенсилвания отхвърли иска на семейство Арън и Кристин Боринг на стойност $25 хил. долара, подаден заради това, че от Google са снимали къщата им без разрешение и са използвали снимката за услугата Google Street View. Идеята на услугата е дава възможност за виртуална разходка по улиците на градовете, като се използват снимки, направени от т.нар. Google Cars – оборудвани с модерна техника автомобили на компанията.


Утежняващи вината обстоятелства за нарушителя на неприкосновеността на частната собственост, според записаното в жалбата на семейство Боринг, е фактът, че заснетите фотографии са били използвани с комерсиални цели. Според американското правосъдие обаче в случая Google няма вина и искът е счетен за неоснователен. Без да пренебрегва последиците за семейството, описани като „психическа травма” и „обезценяване на собствеността” им, съдът е взел под внимание и това, че двойката не е направила никакви извънсъдебни възражения относно действията на Google. Например не се е обърнала директно към компанията с искане да не използват снимката на тяхната къща.

Спечеленото дело е от голямо значение за Google, тъй като въпросната услуга среща възражения от немалко други страни. Основният аргумент, с който създателите на пуснатата през 2007 г. Google Street View защитават проекта, е, че в днешния свят на технологии и сателити е нереалистично да се очаква, че можем да останем напълно
ванонимни. Все пак, след поредица от жалби при старта на услугата, компанията се съгласи да заличава образи на минувачи или собственици от заснетите по улиците снимки.
Източник: http://www.investor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар