четвъртък, 26 февруари 2009 г.

Жените рязко поумняват след раждане


Научно откритие доказва тласъка, който появата на детето и грижите за него дават върху мозъка на жената.

Това научно откритие ще удиви много млади родители, но е факт – майчинството дава рязък тласък на способностите на жените да запомнят и да учат.

Учените твърдят още, че положителният ефект от раждането на детето, свързан с изменението на размера и формата на отделни мозъчни зони, може да продължи няколко десетилетия.

Речта на младите майки може да е ограничена до “ бау-бау” и “мяу-мяу”, но мозъкът им стремително се развива, защото те се приспособяват към промените, свързани с появата на детето. Наблюдава се също така изостряне на възприятията, благодарение на което жените познават детето като се ориентират в частност по миризмата и звука.

В статия, публикувана в научното списание Scientific American magazine, професор Крег Кинсли от Университета в Ричмънд и професор Кели Ламбърт от колежа Рандолф- Макон пишат: “Майчинството е свързано с много предимства, тъй като мозъкът на майката се опитва да “ израсне”, за да съответства на изискванията на новото състояние.”

Проблемът е в това, че повечето майки на първо време след раждането са твърде изтощени, за да използват активно новите си умствени способности, замаскирани на всичкото отгоре от неизбежното хронично недоспиване.

Причината за положителните промени в мозъка са свързани с освобождаването на хормони, както и с активизация на неговата структура, които възникват по време на отглеждането на детето. Хормоналните колебания по време на бременността, раждането и кърменето увеличават размера на клетките в отделни участъци на мозъка.

Въпреки че бащата на детето не може да разчита на хормонални промени, които да подобрят дейността на мозъка му, ако той взема активно участие в отглеждането на детето, това се отразява положително и на неговите умствени способности.

Учените са установили още, че жените имат по-голям шанс да доживеят до 100 години, ако родят дете в по-късна възраст, както Джулия Робъртс, която на 37 години се сдоби с близнаци. Това е свързано с факта, че мозъкът получава допълнителни сили в периода, когато обикновено започва влошаването на паметта, характерно за зрялата възраст. По такъв начин умственото здраве се удължава.

Други изследователи потвърждават наблюденията. Катрин Елисън пише в книгата си :”Умът на майката”: “ В живота на жената няма друг период, в който тя да се налага да проявява такава изобретателност, както по времето, когато се грижи за бебето си.”

Източник: bgfactor.org

2 коментара:

  1. По-скоро си мисля, че стават по отговорни и това до някаква степен ги прави и малко по-организирани и прецизни в действията си. Статията е наистина уникална и поддържам мнението на 100%.

    ОтговорИзтриване