понеделник, 23 февруари 2009 г.

Жените търсят трайна любов



Жените мислят, че мъжете с мачовски лица ще са лоши съпрузи и предпочитат да изберат за семеен живот човек с по-нежни черти, установи британско изследване, цитирано от Ройтерс.

Психолози от университета на Дърам и университета “Сейнт Андрюс” установиха, че жените свързват мъжествените черти със склонност към доминиране.

От еволюционна гледна точка това е положителна характеристика, но няма толкова предимства за дългосрочен партньор.

Учените помолили над 400 мъже и жени да характеризират видените на снимки лица, като търсят у тях черти като доминантност, амбициозност, богатство , вярност и признаци дали човекът ще е добър родител.

Снимките били коригирани предварително, така че да бъдат подчертани мъжествени или по-женствени черти. Мачовците определено получили по-лоши характеристики.

Мъжете с широки носове, малки очи и по-дебели вежди били определени като по-неверни и по-неподходящи за партньори. Мъжете с по-женствени лица – с големи очи, по-нежни черти и по-тънки и извити вежди, били предпочетени като по-добри потенциални партньори. Жените харесали най-много мъжете, които изглеждали по-здрави, например с по-добър цвят на лицето.

Резултатите противоречат на схващането в еволюционната психология, че мъжествеността е приемана като признак за генетична годност и имунитет към заболявания.

Женският ум приема мъжествеността не като признак за здраве, а като знак за социална доминантност, изтъкват учените. /БТА/

Източник: actualno.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар