неделя, 15 февруари 2009 г.

Терънс Трен Дарби


Terence Trent Howard е роден в Манхатън, Ню Йорк и след напускането на колежа постъпва в армията. Служи в стария полк на Elvis Presley в Германия. Уволнен е официално през 1985г. след като се „самоотлъчва”. Докато е в Германия, работи с The Touch, с които издава и албума Love On Time (1984). По-късно е приздаден през 1989г. като Early Works, след световния солов успех на Maitreya. През1986г. напуска Германия и заминава за Лондон, където бързо се присъединява към групата The Bojangels, след което подписва самостоятелен договор.

Дебютният му солов албум, Introducing the Hardline According to Terence Trent D'Arby, излиза през 1987г. и се превръща в най-популярната и най-успешната му продукция. Албумът, който представя хитове като If You Let Me Stay, Wishing Well, Dance Little Sister и Sign Your Name се продава в над милионен тираж само за първите три дни след представянето си и е с над 12 милиона продадени копия до сега. За него Maitreya печели и награда Грами през март 1988г. в категория „най-добър R&B изпълнител”. В същата година получава и Soul Train Award номинация за млад изпълнител.

Последвалата продукция, Neither Fish Nor Flesh: A Soundtrack of Love, Faith, Hope & Destruction (1989), е по-експериментална и в същото време със по-сериозно звучене. Албумът получава основно негативни оценки от критиците и не е успешен колкото предшественика си. Така или иначе, се продават над два милиона копия.

Четири години по-късно, в Лос Анджелис, излиза следващият му проект, Symphony or Damn: Exploring the Tension Inside the Sweetness (1993). Записът докосва много от темите, застъпени и в Neither Fish Nor Flesh, но този път музикално е много по-откровен и с рок-звучене. Отзивите са добри и албумът е въртян дълго по най-големите радиостанции.

Излезлият през 1995г. Vibrator следва плътно Symphony or Damn в музикално отношение. Отново е приет добре, но както и предишния албум, и той не успява да възвърне славата, на която се радва по време на издаването на първата му продукция.

Отношенията между артиста и неговата звукозаписна компания, Columbia Records, се обтягат и в последствие той ги напуска през 1996 г. Последва четиригодишен договор с Java Records, по време на който записва Terence Trent D'Arby's Solar Return. Албумът така и не бива издаден. През 2000 г. купува правата върху неиздадената продукция и напуска студиото, както и мениджърите си от Lippman Entertainment.

През 1999г. е нает за кратко от INXS за да замести покойния им вокалист Michael Hutchence, така че бандата успява да свири на откриването на Олимпийските игри в Сидни.

Вдъхновен от проникновените си съновидения, музикантът приема името Sananda Maitreya. Официално се прекръства на 4 октомври 2001 г. През същата година се връща отново в Европа, където се установява в Мюнхен, Германия и основава своя независима звукозаписна компания, Treehouse Pub. По това време издава и първия си албум за последните шест години, Terence Trent D'Arby's Soular Return, преработен в Wildcard. Албумът, който е посрещнат добре от критиката, в началото е свободно достъпен за сваляне от неговия уебсайт, а после бива и издаден от Universal Music, чрез еднократен договор за дистрибуция.

През 2002 г. Maitreya се мести в Милано, Италия и започва работа по следващия си проект Angels & Vampires - Volume I. Сурови демо-версии на песните са пускани в началото през Weedshare, позволявайки на феновете да следят отблизо работата и развитието на проекта. На 29 юли 2005г. напълно мастерирания албум излиза в неговия уеб-магазин в mp3 формат.

През юли 2005 г. стартират записите на Angels & Vampires - Volume II. Maitreya започва да го издава песен по песен, веднага щом някоя бива завършена. От 29 април 2006г. завършеният албум е вече достъпен отново от неговия уеб-магазин.

Maitreya се появява в два филма, както и в сериите Shake, Rattle And Roll, където играе ролята на Jackie Wilson. Негова музика също е включвана в няколко филмови саундтрака, най-забележима от които е основната песен от филма Frankie and Johnny (1991).

Terence Trent D'Arby - dance little sister



Terence trent d'arby-Sign your name

1 коментар: