четвъртък, 26 март 2009 г.

Арт лаптоп

Преносимият компютър или просто лаптоп (също notebook computer, notebook и notepad) е малък мобилен компютър, обикновено с тегло от 1.3 до 5.4 килограма, въпреки, че по-старите лаптопи могат да тежат и повече.

Лаптопите обикновено работят на една основна батерия или от външен AC/DC адаптер, който зарежда батерията докато същевременно доставя енергия на компютъра. Много компютри също имат 3 волтови клетки поддържащи часовника и други процеси при липса на главно захранване.

Лаптопите съдържат компоненти, които са подобни на техните настолни дубликати и изпълняват същите функции, но са умалени и оптимизирани за мобилна употреба и ефективна консумация на ток, макар, че обикновено е по-малко мощен за една и съща цена. Лаптопите обикновено имат течно кристални екрани и повечето от тях използват различни модули за памет за тяхната random acess memory (RAM), например, SO-DIMM вместо по-голямата DIMM. В допълнение на вградената клавиатура, те могат да използват един тъчпад ( известен също като trackpad), макар, че външна мишка или клавиатура могат да бъдат приложени.

История

Преносимите компютри започват от желанието да има пълнофункционален компютър, които да може да се използва навсякъде с лекота. Техният предшественик бе наречен luggable (багажен). Тези всичко-в-едно системи могат да бъдат лесно транспортирани, но бяха тежки и обикновено не се захранваха с батерия. CRT бе една от основните причини на багажните компютри да са толкова големи и тежки, но употребата на дънни платки в цял размер също е един от факторите.

Благодарение на прехода към LCD и плазмени дисплеи позволи на багажният компютър да се смали в размер и да стане първият реален лаптоп, макар все още да няма вътрешна батерия. Технологични подобрения на батериите и въвеждането на по-малки устройства като 3.5 инчовият флопи диск позволи създаването на по-компактни и сложни преносими системи.

Видове

Основни

Лаптопи тежащи между 2.3 - 3.2 кг с размер на екрана от 14.1 и 15.4 инча (35 или 39 см) диагонално.

Настолен лаптоп

Настолният лаптоп е компютър, който осигурява пълният капацитет на настолният компютър, но в портативна форма. Те често са по-големи, обемисти лаптопи. Поради увеличеният им размер, този модел обикновено включва по-мощни части и по-голям екран отколкото основно използваните части в малките портативни компютри и също могат да имат относително ограничен капацитет на батерията (или никаква). Някои използват ограничен набор от настолни компоненти за да достигнат по-добро съотношение на цената за сметка на живота на батерията. Тези понякога се наричат desknotes, комбинация на думите "компютър" и "преносим компютър," въпреки, че терминът се прилага и за настолният лаптоп.

Мощните лаптопи са предназначени основно за забавление и рядко носене поради тежестта и размера си; този вид предоставя повече място за мощни компоненти и голям екран, обикновено от 17 до 20 инча (43 - 50 см). Настолните лаптопи клонят към ограничен живот на батерията, рядко достигаща над 3 часа, защото хардуерът не е оптимизиран за ефикасно използване на енергия.

Subnotebook

Преносим компютър с тегло между 1.9 и 2.7 кг и 14.1 до 15.4 инчов дисплей. Subnotebook е малък и лек портативен компютър, с повечето от функциите на стандартен лаптоп, но по-малък. Терминът често се прилага за системи, които работят с пълната версия на операционните системи като Windows или Linux, а не специализиран софтуер, като например Windows CE, Palm OS или Internet Tablet OS.

Subnotebooks са по-малки от лаптопите, но по-големи от handheld компютрите и UMPC. Те често имат екрани, които са 26.92 см (10.6")(диагонал) или повече и тежат по-малко от 1 до 2 кг; Размерът и тежестта се постигат обикновено от липсата на портове или от наличието на сменяеми носители/оптични дискове; subnotebooks често са обединени с докинг станции, за да се компенсира.

Subnotebooks са нещо като ниша от компютърните продукти и рядко са продавани в големи бройки до 2007 г. с представянето на Asus Eee PC и OLPC XO-1.

Части

Повечето съвременни лаптопи имат 12 инчови или по-големи дисплеи с активна матрица с резолюция 1024 x 768 пиксела и нагоре, и имат PC Card (бившата PCMCIA) или ExpressCard разширение за допълнителни карти. Вътрешните твърди дискове са малки - 2.5 инча (60mm)- в сравнение със стандартните настолни 3.5 инчови (90mm) дискове и обикновено имат по-ниска производителност и консумация на ток. Видео и звуковите чипове също са вградени. Това ограничава използването на преносимите компютри за игри и развлечения, две сфери, които често имат високи хардуерни изисквания. Въпреки това, лаптопите могат да бъдат снабдени с графични процесори като Dell Inspiration E1505 и E1705, които могат да се закупят с вградена ATI Mibility Radeon X1300 или подобна или MacBook Pro, които е стандартно с nVidia 8600MGT. Тези мобилни графични процесори имат по-слаба производителност от техните настолни двойници, но това е защото те са оптимизирани за ниска консумация на ток.

Има широк спектър от специфични лаптоп процесори на разположение от Inter (Pentium M, Celeron, Intel Core 2), AMD (Athlon, Turion 64 и Sempron) и от VIA (K3 и C7-M). Моторола и IBM разработват и произвеждат чипове за бившите PowerPC-базирани Apple лаптопи (iBook и PowerBook). Основно, лаптоп процесорите са по-слаби от техните настолни дубликати, което се дължи от необходимостта да спестяват енергия и да понижат топлинното разсейване. Въпреки това, PowerPC G3 и G4 поколението процесори са били в състояние да предложат почти същата ефективност като настолните версии, ограничена най-вече от други фактори, като скоростта на системната шина; наскоро, макар и с въвеждането на G5s, те са далеч по-надминати. До един момент, Pismo G3, работещ на 500 MHz, беше по-бърз от най-бързия настолен компютър G3, които работел на 450 MHz.

Някои части за съвременните лаптопи нямат подобни части в настолният компютър. Така например, сегашните модели използват литиево йонни и по-наскорошните литиев полимер батерии, които в голяма степен замениха старите никелови батерии. Типично време на работа с батерия при повечето лаптопи е от два до пет часа със ненатоварваща употреба, но може да достигне до един час с интензивно използване. Батериите постепенно се развалят с течение на времето и в последствие трябва да се заменят след една до пет години.

Сочещ стик или тъчпад се използват за контрол на позицията на курсора върху екрана. Сочещият стик обикновено е гумена точка която се намира между G,H и B копчетата на клавиатурата. За придвижване на курсора се прилага натиск в нужната посока. Тъчпада е чувствителен на докосване и курсора може да бъде придвижван с едно движение на пръста върху пада.

Intel, Asus, Compal, Quanta и други лаптоп производители са създали общ градивен стандарт за лаптоп части.

Недостатъци

Стандартизация на части и проблеми със съвместимост.

Днешните проблеми със съвместимостта в лаптоп търговията е отражение на ранната ера на хардуера за персонални компютри, когато имаше множество различни производители, всеки от които имащ собствена система за свързване и несъвместимостта беше норма. Макар, че са приети световни стандарти за вида на периферните и добавими PC карти използвани в настолните компютри, днес все още няма световни стандарти приложими за вътрешният вид на лаптопите, като оформление на дънната платка, захранване, вътрешни токоизправители използвани за свързване на оптично устройство, LCD кабели, клавитура и флопи устройство на дънната платка. Най-засегнати от това са потребителите със слаби познания в областта, особено ако те се опитват да свързват своите преносими компютри с несъвместими адаптери или хардуер.

Някои части, като например твърди дискове и памет са търговски артикули и са сменяеми. Въпреки това, останалите части, като дънни платки, клавиатури и батерии са пригодени за дизайна и са заменими само при производителя.

Значително е да се отбележи, е че огромна част от лаптопите на пазара се произваждат от малка шепа от Original Design Manufacturers (ODM). ODM е по-значим от Original Equipment Manufacturer (OEM). Основни взаимоотношения включват:

* Quanta продава на HP/Compaq, Dell, Toshiba, Sony, Fujitsu, Acer, NEC, Gateway и Lenovo/IBM - имайте в предвид, че в момента Quanta (от август 2007 г.) е най-големият производител на преносими компютри в света.
* Compal продава на Toshiba, HP / Compaq, Acer и Dell.
* Wistron (бивпа производително и дизайнерско отделение на Acer) продава на HP/Compaq, Dell, IBM, NEC, Acer и Lenovo/IBM.
* Flextronics (бившо Arima Computer Corporation отделение) продава на HP/Compaq, NEC, Acer и Dell.
* ECS продава на IBM, Fujitsu и Dell
* Asus продава на Apple (iBook), Sony и Samsung.
* Inventec продава на HP/Compaq, Toshiba и BenQ.
* Uniwill продава на Lenovo/IBM и Fujitsu.
Източник: http://лаптоп.net/

2 коментара:

 1. Да, яки са "арт" лаптопите. Аз имам такъв на Dell

  http://www.laptoppicker.com/archives/dell-art-house-studio-15-new-world-laptop.jpg

  И където седна и го отворя, масово хората се заглеждат... така, че ако искате да бъдете по-незабележими, не си взимайте подобен компютър :D

  ОтговорИзтриване
 2. вижте тези, ако ви влече темата, винили са и се лепят на устройствата, продават се и в България......

  http://gelaskins.com/

  ОтговорИзтриване