понеделник, 30 март 2009 г.

Водата отмива стреса


Пиенето на вода помага срещу стреса. 90% от заетите хора изпитват стрес на работното си място, 30 на сто са наясно, че водата би могла да има положително въздействие при стрес.

Това показват данните от изследване на германското дружество за анализ на потребителските нужди.

Дали в такъв случай работодателите могат да намалят стреса на служителите си, като им предоставят вода в изобилие и безплатно?

Експертите са единодушни: водата помага при стрес – явление, което би могло да се разпространи още повече покрай икономическата криза.

Като не се забравя, че стресът е и рисков фактор за здравето, на който може да се противодейства само с промяна в начина на живот.

76 процента от запитаните в рамките на проучването казват, че пият вода на работното си място.

91 на сто от тях посочват като причина, че водата e най-добрата напитка за утоляване на жаждата.

84 процента пият вода, защото е здравословно. 30 процента от работещите смятат, че водата помага при освобождаването на стреса.

Водещият германски диетолог професор Фолкер Пудел изтъква хранително-психологическия ефект на водата: чрез добрата си електропроводимост тя подобрява функциите на нервната система, а дехидратацията смущава мозъчната и мисловната дейност.

Психоложката професор Андреа Фишбах подкрепя идеята за безплатното предоставяне на вода на работното място и смята, че това е повече от превантивна мярка против стрес.

Източник: http://www.dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар