понеделник, 1 юни 2009 г.

Рисунки върху тяло - част 1


















Човешкото тяло от древни времена е обект на изследване. Красотата на движенията, погледът, формите и извивките винаги са привличали творците. Търсят се нови хоризонти и вдъхновения. Всичко това съвсем логично води до зараждането на нов вид изкуство - бодипейнтингът. Той е част от бодиарт изкуството, а според някои критици това е най-старата форма на изкуство. За разлика от татуировката, бодипейнтингът е временна рисунка върху тялото, която трае няколко часа или дни. Подобни декорации са използвани още от древни времена. Те са са били част от различни ритуали, а понякога войниците са боядисвали лицата си преди важна битка. Различни маски за лицето са били използвани и в театралното изкуство още от неговото зараждане. Рисуването с боя по тялото се използва в почти всички племенни цивилизации. Подобно е и рисуването с хена (специална къна), което е по-познато като „мехнди”. Неговата родина е Индия, където и до ден днешен този вид боя се използва, най-вече върху момичетата, които се омъжват.

Корените на бодиарт изкуството датират от 1960 г., когато художник на име Ив Клайн боядисва голи жени в синъо и ги кара да се въргалят върху черно ленено платно. По същото време бодипейнтингът е популяризиран и от „децата на цветята”, които рисували усмихнато личице върху коремите на бременните момичета, като считали, че това е вид благословия за неродените деца.

Бодипейнтингът може да преобрази човек в дух, призрак, произведение на изкуството. Чрез него творецът може да изрази позицията си, да отправи послание, да предизвика определиени реакции.

По света се провеждат и редица състезания за бодипейнтинг. Световната асоция по бодиарт не само насърчава този нов вид изкуство, но също така насърчава творците от целия свят, както и лоялната търговия между творците и компаниите. Организацията е основана през 2001 г. в Австрия от Алекс Баренрегт. Той създава и World Bodypaintng Festival, който се провежда всяка година в южната част на Австрия. Асоцияцията се грижи за интересите на професионалистите в тази сфера, както и за тези, за които това е само хоби.

Източници:
www.canada.com, www.echeat.com,
www.earthhenna.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар