четвъртък, 4 юни 2009 г.

Защо границата между любовта и омразата е тънка


Често изглежда, че съществува тънка линия между любовта и омразата, а сега учените смятат, че знаят защо това е така, съобщи Ройтерс.

Сканиране на мозъците на хора, на които са показани снимки на мразени от тях индивиди, разкрило образци на мозъчна дейност, която отчасти се наблюдава в зони, активирани също от романтична връзка, заявиха Семир Зеки и Джон Пол Ромая от лондонския Юнивърсити колидж.

Това може да обясни защо любовта и омразата са толкова тясно свързани, смятат авторите на изследването. Резултатите от него показват, че има един-единствен образец на мозъчна активност в контекста на омразата, увериха изследователите.

Изследването обхванало 17 мъже и жени. Били им показани снимки на индивиди, които участниците са заявили, че мразят, и снимки на три неутрални лица. Мразените индивиди били бивши любовници или съперници на работното място с изключение на прочут политик.

Мозъчното сканиране идентифицирало образец на дейност в различни зони на мозъка, наречени от изследователите “мрежа на омразата“. Тя се включва, когато хората виждат презирани от тях лица, обясниха изследователите.

“Т.нар. мрежа на омразата включва структури в мозъчната кора и в зоната под нея, като представлява образец, различен от емоциите, които са свързани например със страх, заплаха и опасност”, заяви Зеки. Частта от мозъка, която се “включва”, е зона, смятана за критична в предсказването на дейността на други хора. Става дума за нещо, което вероятно е с ключово значение, когато се сблъскваш с омразен индивид.

Мозъчна активност е наблюдавана и в други две зони в мозъка. Те се активират, когато виждаш любим човек. Учените ги свързаха с агресивно поведение и стресова ситуация.

Все пак съществуват значими различия - голяма част от мозъчната кора се дезактивира от любовта, докато ефектът от омразата е тъкмо обратният. Резултатите от изследването са публикувани в PLoS One.

материали на: Yellow.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар