четвъртък, 4 юни 2009 г.

Мъжете гледат на полуголите жени като на предмети


Американски психолози доказаха, че мъжете гледат на полуголите жени като на предмети, нещо, което много жени подозират, а повечето мъже признават само пред себе си, съобщиха в. “Дейли телеграф” и в. “Индипендънт”.

Проф. Сюзън Фиск от Принстънския университет представи резултатите от изследванията си върху мозъка на 21 хетеросексуални мъже на годишната конференция на Американската асоциация за напредък на науката в Чикаго.

Изследователите сканираха мозъчната дейност на мъжете, докато гледат снимка на жена в бикини, и откриха, че се активизират части от мозъка, които обикновено реагират на предмети.


Освен това част от мозъка, която обикновено се възбужда по време на социално взаимодействие, у мъжете със сексистки наклонности “угасва” при вида на снимката.

Според проф. Фиск резултатите показват, че някои мъже, на които са показани “сексуализирани” снимки (снимки на полуголи жени, чиято глава е отрязана), престават да ги виждат като човешки същества.

“Въпреки че мъжете съзнават, че това са човешки същества, скенерите на мозъка показват, че изследваните лица реагират на снимката така, както реагират на предмети” - отбеляза проф. Фиск.

Психоложката изтъкна, че причина за това е бомбардирането на обществото със сексуализирани изображения на млади жени.

Тя каза, че излъчването на голям брой сцени на насилие по телевизията по сходен начин кара зрителите да свикнат с него.

БТА & Yellow.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар