събота, 30 май 2009 г.

Торнадо


Торнадото (смерчът), е едно от най-внушителните и мощни явления в природата. Скоростта му достига до 480-520км/ч. За секунди се превръща в разрушителна стихия, която сама определя пътя си. Опасната фуния може да се появи навсякъде по света, където топлите влажни ветрове минават над континенталната суша. Торнадото се формира от 1-та от общо 6 суперклетки, които се образуват от 1000 гръмотевични бури, където студеният и влажен въздух се сблъсква с топъл и сух, идващ от юг. Торнадото се заражда там, където е зоната между завихрянето на течението и силната градушка, известна още като "мечата клетка". Обикновено торнадото се движи на изток. При поява на торнадо небето е тъмно зелено, чува се ръмжене; звукът, издаван от торнадо, е с голяма честотна амплитуда. Сезонът на торнадата е месец май - това е най-наситеният месец(пример:броят на опустошителните бури в Централните равнини на Северна Америка е ненадминат - над 1000 годишно), но торнадо е възможно да се появи и през месеците: април, юни и август. Градушката, придружаваща торнадото, е от замразени прашинки, достигащи размерите на топка за голф. Градушка се образува, когато се засмукват дъждовни капки, които се охлаждат в облака и като достигнат определена големина падат, тъй като облакът не може да ги носи. Съществува още един вид торнадо - МОРСКО ТОРНАДО(циклон) - цветът му е бял. Разликата между торнадото и циклона е, че циклонът не може да вдига предмети, но може да се появи силна градушка. Начините на засмукване са два. Торнадото засмуква големи предмети като: коли, трактори и др. като ги захвърля на разстояние до 60 метра, а понякога засмуква и по-леки-като:снимки, чекови книжки, рецепти и др. които захвърля на разстояние до 360км. Митът за отворените прозорци и врати вече е опроверган, тъй като когато те са отворени , торнадото по-бързо разрушава къщите.

Скалата на Фуджита измерва разрушенията и скоростта на торнадата: КАТЕГОРИЯ F0:118 км/ч - има няколко дребни щети по къщите, счупени клони на дървета, дърветата с плитка коренова система са изкоренени. КАТЕГОРИЯ F1:118-180 км/ч - има умерени щети: повърхностно изкореняване, избутани или преобърнати са основите на къщите(караваните). КАТЕГОРИЯ F2:180-253 км/ч - значителни щети: поривите на вятъра са от 80 до 250km/ч - разрушават се покривите на къщите, остават само стените, ако има каравани - те са напълно разрушени; фургоните са преобърнати, големите дървета са изкоренени или унищожени, колите са преобърнати. КАТЕГОРИЯ F3:253-332 км/ч - големи щети: покривите и някои стени са отдалечени от къщите; много дървета са изкорениени(в гората); вдигнати от земята и захвърлени са тежки коли. КАТЕГОРИЯ F4:350-480км/ч - опустошителни щети: къщите са сравнени със земята, слабата структура и основа на къщите е издухана на разстояние, колите са преобърнати. КАТЕГОРИЯ F5 или още буря А:480-520кмч - невероятни щети: силната структура на къщите е понесена и вдигната от основата на разстояние 109ярда(100метра);дърветата са повалени.

ЗАЩО ЕДНО ТОРНАДО МОЖЕ ДА МИНЕ ПРЕЗ ДАДЕН ГРАД И ДА НЕ РАЗРУШИ ВСИЧКО-когато торнадото е ограничено, се разпада на по-малки вихрушки, които се усукват по между си. Случайност е, дали някоя преминавайки, ще разруши дадена сграда. Шансът, колона завихрен въздух да се превърне в мощно торнадо, зависи от понижението на налягането вътре в торнадото; колкото повече налягането падне, толкова по-мощна е бурята.

Фунията на торнадото разрушава, но отломките, засмукани от него разрушават много повече, дори убиват.

БЕЗОПАСНИ МЕСТА:най-безопасното място е в помещение извън къщата или в мазето. Вътре трябва да има:фенерче, радио, храна и вода. Ако няма мазе под земята, човек може да се скрие във ваната в банята,където трябва да се сложат възглавници и човек да се покрие с одеало,отново трябва да има фенер, радио, храна и вода, а ако няма вана в къщата, човек може да легне на пода като отново трябва да си подложи възглавница и да се завие с одеало, но най-важно е човек да бъде далеч от прозорците и вратите. Подвижните домове(каравани)не са подходящи за предпазване от торнадо, тъй като могат да бъдат отнесени.

СТАТИСТИКА:3 април 1974 г.-"Денят на торнадата", на този ден 13 щата за 24 часа са ударени от 148 торнада(САЩ)-убиват 300 души и раняват 6000 души; щата Алабама-гр. Гюин-торнадото е било от 5-та степен, скоростта на вятъра е била 480км/ч. На 3 май 1999 г.щата Оклахома-гр.Мур-от юг се появява смъртоносно торнадо, което се намира на 60км от града. Засмуква всичко по пътя си. Метеоролозите не са виждали такова торнадо до тогава. Скоростта му е била 480км/ч и всичко свършва за минути. През май 2003 г.-400 торнада достигат земята;1999 г.-видени са 54 торнада. 8 юни 1995 г.-58 торнада за един ден поразяват щата.


http://bg.wikipedia.org/

Няма коментари:

Публикуване на коментар