неделя, 1 март 2009 г.

ЧБМ - пожелавам ви добро настроение

Здрав дух в здраво тяло! Настроението е като огледало на нашето тяло. Ако сме пълни с енергия, положителните емоции са по-силни, а най-лошото настроение е равно на умора плюс стрес. То обаче също може да бъде победено, ако се спазват съветите на добрите познавачи, като се почне с усмивката...
Не е трудно да се подобри настроението. Защото колебанията (флуктуациите) в нашето себеуважение и настроение са тясно свързани с вътрешни биологични фактори. Те следват ритмично колебанията в температурата на тялото и цикъла сън-бдение.
Настроението може да се резюмира в четири нива на енергия:
1. Напрегната умора. Това е най-лошото настроение, равно на умора плюс стрес.
2. Спокойна умора, т.е. умора без стрес, например вечер преди лягане.
3. Напрегната енергия, когато се превръщаме в работна машина с повишен стрес, но недостатъчно ефективна.
4. Спокойна енергия, когато тя не е свързана с напрежение и е оптимално продуктивна, а вниманието ни е фокусирано.
Почти всички хора, когато усещат напрегната умора, неправилно и дори погрешно посягат към храната, най-вече пържени картофи, сладкиши и шоколад. Много по-ефективно и полезно е да се прибегне до физически упражнения. Те могат да променят настроението и дори превантивно да го избегнат.

Ето някои правила за добро настроение. Ако можете да си позволите поне едно от тях, бихте подобрили значително настроението си.
1. Движете се!
Достатъчни са дори само 10 минути разходка с бързи стъпки сред зеленина. Това помага много повече от парче шоколад. Чрез движението вътрешната енергия се повишава и трае 1-2 часа, докато консумацията на шоколад води до по-високо напрежение след един час.

2. Следвайте природата
Дневният ни ред трябва да бъде в синхрон с биологичния часовник. Сутрин, веднага след събуждането, нашата енергия е ниска, дори когато сънят е бил възстановителен. След това тя има един пик между 11 и 13 часа. После пак спад, между 15 и 17 часа, и ново покачване между 18 и 19 часа. Следва най-ниската точка, около 22 часа. Когато вътрешната енергия намалява, може да се появи безпокойствие и напрежение. Тогава проблемите ни се виждат по-трудни, а светът - сив. Добре е да познаваме собствения си ритъм, за да прехвърляме най-трудните задачи на повишената енергия, а при спадането й да се движим.

3. Наблюдавайте се
Самонаблюдението е важен фактор. Трябва сами да установим ролята на храната, напитките, кафето, колата: сутрин, на обяд и вечер. Всеки има свой отговор, а те са важни за контрол на настроението.

4. Слушайте музика!



Нека не забравяме, че музиката е една от най-висшите духовни прояви. След движението тя е най-ефикасна. За съжаление обаче я подценяваме или пренебрегваме. А музиката притежава способността да повишава енергията и тонуса на настроението. Нейното естество не е толкова важно: може да бъде опера, джаз, весела ария или рок. Важното е да ни допада. Музиката увеличава производството на норадреналин в мозъка и затова е "балсам" за душата и ума, а Волфганг Моцарт е един от най-разведряващите композитори. Неслучайно е бил наричан "слънчев човек". Когато слушаме весела музика, сякаш гледаме през розови очила, а когато тя е тъжна, светът е мрачен и сив.



5. Спете
Дрямката може да бъде много полезна и ефективна. Малцина обаче я ползват правилно. Тя не бива да трае повече от 10 до 30 минути. Иначе състоянието се влошава и може дори да пречи на нощния сън.

6. Излизайте с приятели
Търсете приятна компания. Проучванията показват, а и ние го знаем от опит, че размяната на "четири приказки" с добър приятел е винаги много полезна за доброто настроение.

7. Медитирайте!
Mедитацията активизира определена челна зона в лявата мозъчна хемисфера. Възбудата й дава чувство на щастие, ентусиазъм, радост и енергия. Заедно с това се намалява и безпокойството. Типът медитация не е толкова важен. Той може да бъде религиозна молитва, будизъм или йога. Резултатът е еднакъв.
Лошото настроение, напрежението, безпокойството активират друга колатерална мозъчна зона в дясната хемисфера. Това правят семейните и несемейните раздори, разводът, уволнението, смяната на работа и т.н. Примери за това са тежките разправии, докато поднасянето на цветя винаги подобрява настроението както на този, който ги получава, така и на този, който ги дава.

8. Усмихвайте се!
Не само с устата, а и с очите. "Изразът на лицето - казва Пауъл Екман - може да влияе на настроението. Когато възприемаме определен образ и неговото състояние, те могат да провокират определен ефект в мозъка. Когато усмивката е истинска (а не дежурна), тя стимулира биохимията на веселостта. Нашето лице не е само огледало на емоции, то може и да ги провокира.

9. Забравете лекарствата!
Не взимайте медикаменти, освен ако не са предписани от лекар срещу тежко увредено настроение. Алкохолът, никотинът, кокаинът и амфетаминът могат временно да подобрят настроението, но те имат и ефект на бумеранг. При продължителна употреба те вредят и го влошават.

10. Бъдете добри
Вършете добри дела! Това съветва Мартин Зелингман. Когато те са искрени и спонтанни, говорят за персонално отношение, което може да подобри настроението ни за цял ден. "Упражняването на доброта и хуманност плюс сърдечност ни помага да забравим "егото". А това е бонус, който е различен от удоволствието. Последното може да се състои в чаша шампанско или кормуването на порше. Благополучието обаче е нещо съвсем друго.


Диета
Въглехидратите допринасят за увеличението на серотонина, който е невромедиатор, регулиращ настроението. Това става обаче при ниско ниво на протеините, до 2%. А хлябът съдържа около 15%, картофите 10%, сладоледът 8% и т.н. Ето защо рибата като храна е по-ефикасна от шоколада. Това важи и за напитките, които стимулират настроението. Така например теоброминът в чая и кофеинът в кафето го подобряват, но с тях не бива да се злоупотребява.


По сп. "Фокус"
януари, 2007

Няма коментари:

Публикуване на коментар