понеделник, 12 януари 2009 г.

За svejo.net


Мотото на сайта "Интересното в нета определяш ти" едва сега се изпълни със смисъл. Новата политика за оценяване е справедлива, както от математическа гледна точка, така и от гледна точка на маркетинга. Видовете публикации според мен са авторски,"спам" и микс от спам-авторски.
Преимущества: Има автори с наложено мнение и изграден авторитет, които приветствам. Това са хора с познание в областта в която публикуват. Изказват вижданията си по наболели проблеми. Предизвикват интерес и се следят от различни групи хора. Тези публикуващи в свежо- пространството напълно оправдават мотото на сайта а също така подчертават демократичния му дух. Недостатъци: При авторството се наблюдава и феномена нарцисизъм. Визирам тези от тях, които изтъкват себе си, говорят за себе си, величаят се. Някои от този вид публикации ме накараха да се усъмня, че има и други хора освен авторът. Дано тези публикуващи имат време за четене и да се видят в правилния ракурс. Има и такива автори, които пишат "на килограм" - само и само да привлекат публика. Ако го правят от комерсиална гледна точка - няма лошо. Но лично аз бих се замислила при всяко следващо публикуване от такъв вид автор струва ли си изобщо да го чета.
Преимущества: "Спам" публикациите са добре дошли от гледна точка на информиране на посетителите на свежо - само влизайки в свежо и вече е гаранция, че ще се срещнат най-интересните статии от всички медийни издания. Ще се предложат добри съвети. Ще се видят снимки, картини, видео - заимствани от най-интересните художествено-информативни и авторски сайтове. Не винаги и не всеки има възможност да сърфира и сам да търси тази информация. Недостатъци: Нахлуване и натрапване на определен вид псевдо- култура, спекулиране с определени съществителни с цел задължително привличане на аудитория.
Преимущества: Спам-авторските също имат място в свежо. Например, публикуването на биографии или факти от живота на известни личности, или задачи от сборник по математика издателство 1956г., няма как да са авторски. Но ако човек има свободно време е хубаво да си припомни. Недостатъци: Според мен, недостатъците рекушират най-вече върху авторите. Лично в мен избухва мисълта: "Еее, пак ли бе".
Към екипа на свежо имам два въпроса:
1. Как се организира преброяването на гласовете? Питам защото в една публикация при гласуване на седем положителни и един отрицателен гласове, като резултат се е получило 2. Да не би да се използва някоя бройна система, различна от десетичната?
2. Самата аз се съгласих с условието за използване на сайта. Но срещам много нецензурни думи и изказвания и даже заглавия. Как се справяте с този вид некоректност?
И на края, като публикуваща от 22 декември 2008г. но ползваща и съпричастна към свежо идеята от 2006, искам да изкажа благодарност, че сайта расте и искрено му пожелавам да не остарява!

Няма коментари:

Публикуване на коментар