събота, 30 май 2009 г.

Дъгата, повод за много стихове































Дъгата (в диалектите още зуница, дзуница, виножито, божилак, божурлак, тканица) е оптично и метеорологично явление, което предизвиква появата в небето на почти непрекъснат спектър на светлината, когато наблюдателя е между слънцето и дъжда. Тя представлява многоцветна крива с червено от външната страна и виолетово от вътрешната. Пълната поредица е червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово.

Дъга се наблюдава при наличие на водни капки във въздуха и слънчева светлина, идваща от задната страна на наблюдателя под малък ъгъл или височина. Най-зрелищната дъга се наблюдава, когато половината небе е все още покрито с облаци, а наблюдателят се намира на място, с безоблачно небе над него. Друго обичайно място за дъги е в близост до водопади. Ефектът може да бъде и изкуствено създаден, чрез разпръскване на водни капчици във въздуха при слънчево време.

В много редки случаи при много силна лунна светлина може да се види лунна дъга. Тъй като човешкият усет за цветове при слаба светлина е отслабен, лунната дъга се възприема като бяла.

http://bg.wikipedia.org

1 коментар: