четвъртък, 28 май 2009 г.

От днес порои, градушки и снеговалеж



четвъртък, 28 май 2009
Бури и градушки удариха Централна Европа и сега облаците идат и към нас. От днес следобед в западните райони ще се заоблачи, температурите ще паднат и ще започнат бури.
Забравете за плажа през уикенда, тъй като от петък през нощта ще трещи и гърми в цялата страна. Най-интензивни ще са валежите в Плевен, Велико Търново, Габрово и Троян.
В Рило-Родопския масив дъждът ще премине в сняг. Синоптиците предупреждават и за градушки. Като най-застрашени са Кюстендил, Драгоман, Трън, както и столицата ни.
"Времето през пролетта е променливо и е възможно над нашата къща да вали, а на комшията да е суха", коментира за "Стандарт" синоптикът Симеон Матев. В Германия и Швейцария силните бури взеха човешки жертви. 26-годишен младеж бе премазан от паднало дърво близо до германския гр. Пасау. Същата участ постигна и 31-годишен мъж в швейцарския гр. Романшорн.
Силен вятър със скорост около 120 км/ч вилня и в Австрия, Швейцария, Белгия и Холандия. Стихията в Германия, Швейцария и Австрия изкорени дървета, уби над 100 домашни животни, предизвика пожари и обърка движението.
В Южна Германия влак със 150 пътници дерайлира, като рани тежко машиниста. Властите в страната отмениха на места учебните занятия. Вятърът остави около 22 000 домакинства в Западна Австрия без ток. В Белгия стихията отвя и покривите на стотици сгради.
Десислава Георгиева

Няма коментари:

Публикуване на коментар