четвъртък, 8 януари 2009 г.

Краят на песента



Само една песен. Една песен, която разкрива един народ. Народът на България. Чета статии, че българите не сме никои, защото сме нямали световни величия. Чета статии, че американците показват в училищата ни великите българи на снимки - кой знае защо, всички с имена Джон и Джак и т.н. Чета статии, че българите сме синоним на негативното. Не съм съгласна. Чуйте тази песен. И не само тази. Събудете духа си. Разберете, че всички хора родени в земите на България са велики. Велики със своята душевност. Велики със своята чувственост. Велики със своята инелигентност. Велики със своята ерудиция. Хора с човечност. Хора мистерии. Хора от вечността и за бъднините.
Просто послушайте.
Преди малко изживявах наново поезията на Вапцаров. След това прочетох за нещата, които цитирах по-горе. Дано не съм по-емоционална отколкото е допустимо.
Тъй както малките деца разлистват
и почват със картинките от края,
така и мене днеска ми се иска
за бъдещето да си помечтая.

Защо пък не? - В мечтите няма цензура,
мечтите греят с синкава прозрачност.
А по-добре е да подгониш вятъра,
отколкото да седнеш и да плачеш. - Н.Й.Вапцаров

5 коментара:

  1. + едно гласче от мен, много добър пост. Тези които пишат че сме никои са с много големи комплекси и да не споменавам че нямат грам идея за нас като нация и култура.

    Най-богатата култура според мен и завинаги.

    ОтговорИзтриване
  2. нека живее българското,ако може линк към клипа във vbox,4e nemoga da go namerq

    ОтговорИзтриване
  3. Линк към клипа:
    http://www.vbox7.com/play:97a7d42f
    приятно гледане

    ОтговорИзтриване
  4. Песента е уникална!Тъжна,но е прекрасна... Излива мъките не само на една майка,а на цяла България,поне аз така я усещам.Никой не може да потъпче българското в нас! България ще е вечна!!! Да се гордеем,че сме българи!
    БЪДЕТЕ ГОРДИ ,ЧЕ СТЕ БЪЛГАРИ !
    МАКАР И ДА СТЕ ДАЛЕЧЕ ОТ РОДИНАТА СИ !

    ОтговорИзтриване