петък, 30 януари 2009 г.

Великият Ърл


















Роден е в Ню Йорк през 1916 г., Айвънд Ърл започна кариерата си на десет години, когато баща му, Фердинанд Ърл, го предизвиква да чете 50 страници от книга или прерисува снимка с бои всеки ден. Ърл избира и двете. От времето на първата си самостоятелна изложба във Франция, когато е бил на 14, Ърл на вкусва славата. На 21-годишна възраст, Ърл с колело обикаля цялата страна - от Холивуд до Ню Йорк, като обръща пътя си по живопис 42 картини нарисувани с водни бои. През 1937, той отворя в Чарлз Морган Галерии, първата си от множество самостоятелни изложби в Ню Йорк. Две години по-късно е трета поредна изложба в галерият. Отзвукът за картините мъ е положителен, че всички картини се продават и Метрополитен музей на изкуството закупува една от картините му за постоянната си колекция. Неговите първи работи бяха строго реалистична, но след като той изследва работата на различни майстори като Ван Гог, Cézanne, Рокуел Кент и Грузия O'Keefe, Ърл от 21 годишна въраст навлиза в неговия собствен уникален стил. Периода му се характеризира с простота, непосредственост и предвестник на реалистичната манипулация.

През 1951 Ърл се присъединява към Уолт Дисни студио като асистент фон художник. Ърл заинтригува Дисни и през 1953 г.печели Оскар на филмов фестивал в Кан.
Eyvind Ърл почива на 20 юли 2000 година на възраст от 84. През живота си той създава много картини, скулптури, scratchboards, watercolors и рисунки, които не са показвани публично.

Няма коментари:

Публикуване на коментар