събота, 3 октомври 2009 г.

3 октомври - ден на целувката

Присединявам се! Браво за идеята на
http://svejo.net/home/link_summary/426887-Obqvqvam-den-na-celuvkite-v-Svejo-?referral=friend&friend=С теб съм Gloxy Floxy (Gloxy-Floxy) !Целувка се нарича докосването на устните до нещо - най-често до устните или до част от тялото на друг човек.

В съвременната Западна цивилизация целувката е най-честият израз на обич и привързаност. Между близки хора целувките се разменят обичайно по бузите. По същия начин по-възрастните целуват децата и обратно. Когато изразява романтично привличане или сексуално желание, целувката се осъществява между устните на двама души, или между устните на единия и част от тялото на другия.

С целувка също може да се изрази почит, уважение и преклонение. Пример за това е целуването на ръка на свещениците или на родителите в някои култури. От друга страна грубата целувка може да изрази и ненавист или подигравка, или да демонстрира превъзходство.

Целувката е заучено поведение, свързано със социализацията на индивидите, подобно на пощенето при приматите. Действия, наподобяващи целувки се наблюдават и при някои маймуни.

И при хората целувката се използва като начин на поздравяване или посрещане.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B5%D0%BB%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B0

1 коментар: