четвъртък, 2 април 2009 г.

Новите паспорти ще струват около 50 евро


След повече от година забавяне МВР най-накрая избра "Сименс" ЕООД да изработи новите документи за самоличност с биометрични данни. Цената на проекта е 116 млн. евро, издаването на новите паспорти и лични карти ще се струват около 50 евро - цена, близка до средната за тази услуга в ЕС, съобщи министерството. Въвеждането на биометричните документи е изискване на ЕС и едно от най-важните условия за отпадане на визите със САЩ.

В конкурса участваха шест компании, четири отпаднаха по време на процедурата и преговорите бяха водени със "Сименс" ЕООД и гръцкия консорциум "Принтек", казаха от МВР. От министерството уточниха, че избраната компания най-пълно покрива критериите. "Принтек" не успяха да коментират класирането. "Ние още сме в процедура и няма да коментираме темата. Тепърва трябва да бъде подписан договор, като тогава ще бъдат изяснени параметрите по отпечатването", каза Дойчин Чолаков от "Сименс".Срокът за издаването на биометричните паспорти изтече с присъединяването на България към ЕС през 2007 г. След това конкурсът беше отлаган на два пъти. През април 2008 г. търгът беше спрян заради "административноправни грешки" в офертите на шестимата кандидати. Тогава избраната сега "Сименс" обжалва решението в съда, но загуби. Вторият конкурс беше обявен в края на октомври миналата година, като на него се явиха същите кандидати ("Сименс", Allami Nyomda - Унгария, Държавната печатница на Германия, SAGEM Defence Securite - Франция, GEMALTO - Франция).

Освен личните карти и паспортите избраната фирма ще трябва да отпечатва шофьорските книжки, картончетата за временно пребиваване в България и още десет вида документи. Те ще бъдат изработвани на няколко места в страната, за да се пестят разходи за куриери, казаха от МВР. В началото на годината министърът на вътрешните работи Михаил Миков уточни, че смяната на документите ще става постепенно при изтичане на валидността на старите.
Автор:Лора Филева
Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/04/01/698891_novite_pasporti_shte_struvat_okolo_50_evro/

4 коментара:

  1. Брат, не си само ти. Всеки ГРАМОТЕН българин се страмува (за неграмотните не знам), защото ни управляват НЕГРАМОТНИ.
    Но не се притеснявай, след гушенето на лекарите последва душене (слушайте новините). Така, че всичко се връща, но не му е дошло времето!
    Успешен ден на всички, който възнамеряват да си КУПЯТ от новите паспорти.

    ОтговорИзтриване
  2. Ами поинтересувайте се къде всъщност се печатат документите и колко струват "на производител"! Защото това е само фирма посредник между производителя и МВР!

    ОтговорИзтриване
  3. 50E....dobra cena,a...evropeiska!!!
    Haide neka da pomislim predi tova kak da napravim zaplatite evropeiski, na bednite horica / ne na pravitelstvoto/i pensiite im,i togava da im predlagame lichni dokumenti na Evropeiski ceni.
    Nqkoi znae li, / osven bednite shtastlivi maiki/, kolko struva dnes da si rodish dete? Po tochno - kolko trqbva da zaplatish na ekip koito da te izrodi.....? Sram i pozor za bylgarskoto zdraveopazvane!!!
    Inache se gordeem,che sme ''evropeici'' veche...

    ОтговорИзтриване
  4. Как 50 евро, бе нещастници корумпирани?
    Не стига, че толкова време се мотахте, догато ги въведете тези паспорти, некадърници смотани.
    Хора, извинявам се за неприличния език, но просто нямам думи...

    ОтговорИзтриване