петък, 27 февруари 2009 г.

Цветовете на дъгата - виолетов цвят

Благодаря снимките на моята приятелка Даниела Г.
















Пурпурен или виолетов цвят се среща рядко в природата, затова е разбираемо защо дрехите на императорите са били в пурпурен цвят. Навярно с това е свързан и стремежа на човек, да разбира виолетовия цвят, като нещо тайнствено и недостъпно.
Психологическа символика на цвета - духовност, мистика, магия, вяра, безсъзнателно, достойнство, тайна, креативност, самостоятелност, вдъхновение, страст, чувствителност, аристокрация, тщеславие, помпозност, жестокост, траур, смърт.
Аналогия в природата -орхидеи, ириси, грозде, сливи, цвекло, пурпурни миди — purpura (добиват се в Средиземно море, именно те са били източник на пурпурния пигмент в древността).
Purple Heart - награда за ранените в САЩ, използване се за обозначаване на радиоактивни вещества.
Виолетовият цвят е символ на римската империя.
Виолетовото е един от най-тежките за възприемане цветове.


За Jackie с благодарност за стиховете и, които ми носят духовност, мистика, магия, вяра,вдъхновение, страст, чувствителност. И с пожелание за много вдъхновение и вяра.

2 коментара:

  1. Много ти благодаря! Трогната съм! Просто нямам думи, с които да изкажа моята благодарност!

    ОтговорИзтриване
  2. Само да уточня, че пурпурен и виолевтов цвят са различни неща. Така, както е написана статията, излиза, че са едно и също.

    Виолетовият цвят е последният видим цвят на спектъра от към късовълновата част (450–400 nm). По късите вълни от 400 нанометра не се виждат и са към ултравиолетовия спектър.

    Пурпурният цвят пък е съчетание от двата края на спектъра - червен и тъмно син или виолетов. Но не само виолетов.

    ОтговорИзтриване